Tudatos gyakorlás

A mesterek által alkalmazott megoldás az ún. „tudatos gyakorlás”. Ezzel a tudományosan is igazolt módszerrel valóban a legjobbak közé kerülhetünk.

A tanulmányok szerint nem mindegy, hogyan gyakorolsz, ha a világ legjobbjai közé akarsz tartozni. Bármilyen képességről legyen szó, ha kiválóan szeretnél teljesíteni, az első dolog, ami eszedbe juthat, a közmondás: „gyakorlat teszi a mestert”. Hiszen minél több időt töltünk valaminek a gyakorlásával – újra és újra -, annál közelebb kerülünk a kiválósághoz. Így lehetsz a legjobb!

Viszont, ha kivételes sikerre vágyunk, akkor érdemes a tudományhoz fordulni: ugyanis bebizonyosodott, hogy nem az a megoldás, ha valamit a végtelenségig ismételgetünk.

A pszichológus professzor, Anders K. Ericsson, a Peak: Secrets from the New Science of Expertise  szerzője, 30 éven keresztül tanulmányozott olyan személyeket, akik bizonyos képességekben a világ legjobbjai közé tartoznak – a profi sakkozóktól a legkiválóbb zenészekig.

Eredményei ellentmondanak a hagyományos gondolkodásnak, mert következtetése szerint, ha kiválóak szeretnénk valamiben lenni, nem szükségszerűen a gyakorlással töltött órák száma lesz a fontos; inkább – vagy ha nem éppen még inkább – az a fontos, hogyan gyakorolunk.

A mesterek által alkalmazott megoldás az ún. „tudatos gyakorlás”. Ezzel a tudományosan is igazolt módszerrel valóban a legjobbak közé kerülhetünk.

De mit is jelent a tudatos gyakorlás? Mint az élet legtöbb területén, itt is igaz, hogy nem mindenfajta gyakorlás egyenértékű. Az egyszerű ismétlés ugyan kifejleszt valamilyen szokást, ám nem feltétlenül fogja javítani azt, amit végzünk.

James Clear viselkedéspszichológus szerint: „Túl sokszor feltételezzük, hogy a tapasztalatszerzés által jobbak leszünk. A valóságban ezzel egyszerűen a meglévő szokásainkat erősítjük – nem pedig fejlesztjük azokat. “

A tudatos gyakorlás valójában azt jelenti, hogy meghatározott céllal, szándékkal és számításokkal gyakorolunk. Minden egyes mozdulatnak célja van. Pontosan tudjuk, hogy az adott napon mit gyakorolunk, és világos célkitűzéssel meghatározzuk, hogy azt mikorra és hogyan valósítjuk meg.

Nézzük meg, hogyan lehet nap mint nap alkalmazni a tudatos gyakorlás módszerét:

Hibázz. Sokszor.

“A kudarcaim során olyan dolgokat tanultam meg magamról, melyek semmilyen más módon nem derülhettek volna ki.” – mondta J.K. Rowling.

J.K. Rowling a Harvard egyetem 2008—as évzáróján tartott beszédében elmondta, hogy sikerének alapja a tudatos gyakorlás. A kudarcok segítették abban, hogy elérje azt, amire most büszke lehet.

A  NY Times szerint „a legjobb műkorcsolyázók sokkal több időt töltenek az olyan ugrások gyakorlásával, ahol gyakran elesnek, míg a gyengébb korcsolyázók inkább azt gyakorolják, amit már mesterszinten tudnak ugrani.”

Ha saját magadban újrafogalmazod a kudarc meghatározását, azaz kijelented, hogy a kudarc segít naggyá tenni, akkor máris elkezdheted a tudatos gyakorlást – kezdd a kisebb kudarcok, nehézségek gyakorlásával ahelyett, hogy a már flottul begyakorolt dolgokat ismételgeted.

Egyszerre csak egy részlettel törődj.

“Légy türelmes magaddal szemben. Az önfejlesztés kényes terület, olyan, mintha szent földön járnál. Nincs ennél jobb befektetés.”  — Stephen Covey (A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása c. könyv szerzője)

Ne akarj mindent egyszerre megtanulni. Egyszerre csak egy dolgot tökéletesíts, és így lassan de biztosan az egész területet fejleszted.

Bontsd részekre a területet. Mi az a legelső dolog, amit meg kell tanulnod ahhoz, hogy előrébb lépj? Ha gitározni szeretnél, akkor először meg kell tanulnod kottát olvasni igaz? Ha ősszel maratont készülsz futni, akkor először a megfelelő nyújtást kell elsajátítanod. Ha ezen elv mentén haladsz, sokkal jobb és sikeresebb lesz a végeredményed, mintha mindent egyszerre gyakorolnál.

Módosíts.

Egy Johns Hopkins tanulmány szerint, ha „a csiszolandó feladatot kicsit módosítod, gyorsabban és többet tanulsz, mintha ugyanazt a dolgot ismételnéd sorozatban.” Azaz gondolkodj el rajta, hogyan tudod az önfejlesztő technikákat módosítani, megváltoztatni. Például, ha az egyik alkalommal kártyákkal tanulsz, a következő alkalommal nézz meg egy webinárium előadást, vagy hallgass audio leckét. Az agyadban így könnyebben rögzülnek az információk.

Fogadj fel tanárt, edzőt vagy coachot.

Gyerekként mindig tanárok és edzők tanítottak bennünket – gondolj csak az úszómesterre vagy a tánctanárra, vagy a hétfői fociedzésekre. Felnőttként inkább magunk akarunk mindent megcsinálni, amivel K. Anders Ericsson, már egy 1993-as tanulmányában sem ért egyet. Ha valamiben szeretnél szakértővé válni, az első dolgod az legyen, hogy megkeresed azt a személyt, akitől tanulhatsz. Egy tanár biztosítja számodra a visszacsatolást, kritizál, erre egyedül nem lenne módod. Ha melletted van pl. egy coach, ő segít megtalálni és kitűzni céljaidat, elvárásaidat, illetve támogat abban, hogy megkeresd, mire van szükséged, amikor készen állsz arra, hogy egyedül gyakorolj.

Tűzz ki határozott célokat.

Kobe Bryant fantasztikus formában volt, amikor profi kosárlabda játékosként a csúcson volt. Rengeteg cikk jelent meg róla, amikor kijelentette, hogy a 2012-es Olimpiai játékokra még 7 kg-t szeretne leadni. Ez a szokás, miszerint mindig konkrét, specifikus célokat tűzött ki maga elé (még akkor is, amikor a csúcson volt), olyan nagy játékossá avanzsálta, aki  Michael Jordan is csodált.

A legjobbak természetesen nincsenek non-stop csúcsformában, ám mindig kitűznek maguk elé valamilyen célt, megfogalmazzák, miben szeretnének javulni, legyen a változás bármilyen apró is.

Ezért fontos, hogy legalább havonta egyszer üljünk le és vessünk számot magunkkal. Nézzük meg (őszintén), hogy mennyit haladtunk előre. Ellenőrizzük, mely területeken tudnánk még több erőt kifejteni. Vannak olyan célok, melyek megvalósításához elég pár perc, és van olyan is, amit talán sosem érünk el. És ez így van rendjén. A kulcs az, hogy saját magunkat fejlesztjük, és mindig fejlődjünk.

Milyen kényelmes is olyan területekre összpontosítani, ahol erősek és jók vagyunk, minden nap. Ám ha a mestereket követjük, akkor következik be áttörés. Ha kilépünk a komfortzónánkból és a folyamatos fejlődés mellett voksolunk, akkor tudjuk valódi potenciálunkat kamatoztatni és kibontakoztatni.

Forrás: www.medium.com, Ella Kaplan, a LexionCapital beruházási és vagyonkezelő cég igazgatója és alapítója

Add A Comment