Javíts memóriádat és azonosítsd az érzelmeket jobban – lélegezz az orrodon keresztül

Hányszor mondták már neked, ha ideges voltál, rosszul érezted magad, vagy épp elsiettél valamit: „Vegyél egy mély lélegzetet.”

Epilepsziás személyek vizsgálatával a tudomány igazolta, hogy valóban van összefüggés a belégzés és az agyi szabályozás között, pontosabban az orron át történő levegővétel és a kognitív funkciók között. A betegeknél azt figyelték meg, hogy a természetes légzési ritmus szinkronban áll a szaglásért felelős agyterület lassú elektromos ritmusával, illetve rámutattak, hogy az orron át történő belégzés az amigdala és a hippokampusz elektromos ritmusát erősíti, azaz befolyásolja az érzelmek és az emlékek feldolgozásának régióját.

A vizsgálat következő részében 60 egészséges személynek félelmet vagy meglepettséget tükröző arcokat ábrázoló felvételeket mutattak. A feladatuk az volt, hogy felismerjék, melyik érzelmet látják a fotón. Kiderült, hogy ha éppen orron át vették a levegőt, akkor gyorsabban azonosították a félő arcokat (a meglepettet nem). Ha kilélegeztek, vagy szájon át lélegeztek, nem tapasztalták ezt a jelenséget. Ezután megnézték a memóriára gyakorolt hatást, és kiderült, hogy jobban emlékeztek a megtekintett képekre, ha éppen az orron át történő belégzéskor mutatták meg azokat nekik.

Mire tudjuk ezt mi, mint átlagember használni? Crystal Goh, az Applied Neuroscience Lab munkatársa szerint a tanulmány eredményei alapján képesek lehetünk az agyi funkciók optimalizálására, javulhat memóriánk és jobban felismerhetjük az érzelmeket. De ha már egyszer lassan belélegeztünk, akkor ki is fújhatjuk a levegőt lassan. A lassított, mély légzés által csillapíthatjuk a szívverést és nyugodtabbá válunk. A lélegzés erejével képesek lehetünk érzelmeink szabályozására, a tiszta gondolatok elérésére, a pillanatra koncentrálni.

Add A Comment