A boldogság útjait keresztező csapdák

Travis Bradberry írásait szívesen olvasom. Nemrég jelent meg egy cikke azokról a csapdákról, melyeket (sokszor) saját magunknak állítunk a boldogsághoz vezető úton. Hiszen szinte életünk minden cselekedete arról szól, hogy elérjük vagy megtartsuk a boldogság állapotát. Ez az az állapot, melyben elégedettségett, nyugalmat, örömet érzünk. Ráadásul a boldogság nem feltétlenül az életkörülményekhez, az életszínvonalhoz köthető. Az Illinois Egyetem kutatása szerint (és ezt más tanulmányok is megerősítik), a leggazdagabb, és a nekik dolgozó átlagember boldogságszintje között minimális az eltérés. A Kalifornia Egyetem tudósai állítják, hogy a boldogságérzetet csupán 50%-ban határozza meg a genetikánk és a külső körülmények. A másik 50% rajtunk múlik!

Ha nem az anyagiak és a körülmények, akkor mi az, amitől boldogok leszünk, és mi az, ami gátolja ennek a pozitív állapotnak az elérését?

  1. Visszatartott érzések. Az érzelmileg intelligens emberek képesek szabályozni érzelmi kitöréseiket, ugyanakkor nem tartják vissza érzelmeiket. Úgy fejezik ki azokat, hogy azok nem gátolják, hanem elősegítik a céljaik elérését.
  1. A technológia rabsága. Mennyi időt töltünk a TV, a tablet, a mobil vagy a számítógép világában? Az ezzel töltött idő vajon tényleg boldogságot hoz? Avagy inkább eltompítja az érzelmeket? Ha azt érezzük, hogy a korábban alkalmanként és „ésszel” használt eszközök immáron a figyelem elvonásának fő eszközévé léptek elő, akkor ez lehet annak a jele, hogy bizony a technológia rabjaivá váltunk.
  1. Túl sok időt töltünk azzal, hogy megszerezzünk „dolgokat”. Több tonnányi vizsgálat mutat rá, hogy az anyagiak nem hozzák meg a várt boldogságot. Ha azzal megy el az időnk, hogy a „dolgok” üldözzük, akkor feláldozzuk a valóban boldogságot nyújtó dolgokat – a családot, a barátokat, a hobbit, a feltöltődést.
  1. Majd ha… Akkor leszek boldog, amikor magasabb lesz a fizetésem, ha végre lesz egy jó párkapcsolatom, ha előléptetnek. Pedig ezekkel a kijelentésekkel csak magunkon kívül helyezzük a felelősséget, a körülményekhez kötjük a boldogságunkat. Ehelyett inkább arra érdemes összpontosítani, ami most biztosítja a boldogság jó érzését, a jelen pillanatban.
  1. Harc a változás ellen. A változás az élet elkerülhetetlen része, és ha harcolunk ellene, akkor az erőnk arra megy el, hogy megtartsuk az ellenőrzést. A hiba a képletben az, hogy a változás elleni harc inkább korlátozza a helyzet feletti ellenőrzésünket, mert mintegy gátat képez közted és azon cselekedetek között, melyeket a helyzet javítására kellene meglépni. A megoldás az lehet, ha felkészülünk a változásra és elfogadjuk azt, hogy nem tudunk mindent irányításunk alá vonni.
  1. Pesszimizmus. A pesszimizmus a boldogtalanság táptalaja. Nem csak rontja a hangulatunkat, de még ráadásul vonzza is a rossz dolgokat. A pesszimista gondolkodástól egészen addig nehéz megszabadulni, míg képesek nem leszünk a tényekre összpontosítani: mert ezzel észrevesszük, hogy a helyzet nem is olyan szörnyű, mint azt véltük.
  1. A szomszéd fűje zöldebb. Az irigység nem fér össze a boldogsággal. Ha folyton másokhoz hasonlítgatjuk magunkat, akkor ideje felhagyni ezzel a szokással. Egy tanulmány érdekes eredményt hozott: a megkérdezettek azt állították, hogy nem gond, ha csökken a keresetük, de csak akkor, ha a többieké is kevesebb lesz. Az ilyen hozzáállástól óvakodjunk.
  1. Nem fejlődünk. A boldogtalan személyek pesszimisták és úgy érzik, elvesztették életük felett az irányítást, ezért inkább hagyják, hogy az életük csak úgy megtörténjen. Nem tűznek ki célokat, nem képezik és nem fejlesztik magukat, csak kínlódnak és azon morfondíroznak, hogy vajon miért nem változik a helyzetük. Ne tartozz ebbe a táborba!
  1. Bezárkózás. A boldogtalanság sokszor arra késztet, hogy kerüljük a társaságot. Pedig az emberek közelsége javít a hangulaton. Vedd észre, hogy mikor vagy emberkerülő és erőltesd meg magad, látogass meg valakit, mozdulj ki otthonról – azonnal észreveszed a különbséget.

Összefoglalva: szokásaid megváltoztatása az egyik legjobb dolog, amit megtehetsz magadért. De még egy nagyon fontos érv is szól emellett, amire talán nem is gondoltál: ha a saját boldogságod forrása és irányítója leszel, akkor a körülötted lévő személyek is boldogabbá válnak.

Add A Comment